Tips..tips...tips...

Maraton länkar:

www.athensclassicmarathon.gr

www.stockholmmarathon.se

Läs i vår sida en exemplarisk presentation om Seferis, författad av Sture Linnér, under titeln :

Stenarnas diktare (1963)

 

 

2 500 år sedan slaget vid Marathon


louisI år är det 2 500 år sedan slaget vid Marathon då en persisk armé som försökte invadera Grekland besegrades av en numerärt underlägsen armé från Aten.
Denna händelse kom långt senare att bli uppkomsten till maratonlöpningen.

Budbäraren Feidippides ska ha sprungit till Aten (cirka fyra mil) för att meddela att atenarna vunnit slaget. Efter att ha lämnat detta glädjebesked ska han ha fallit död ner.
Historikerna är osäkra på om Feidippides, som var en känd långlöpare, verkligen sprang från Marathon. Legenden om den tappre budbäraren inspirerade den franske baronen Pierre de Coubertin – initiativtagare till de moderna olympiska spelen – att införa ett maratonlopp vid OS i Aten 1896.

Fredagen den 10 april avslutades 1896 års olympiska spel med maratonloppet. Strax före kl två på eftermiddagen gav sig 17 löpare iväg från Marathon mot Aten. Det var en löpare från vardera Australien, USA, Frankrike och Ungern samt 13 man från Grekland
Spiridon Louis (bilden) från Grekland var den förste löpare som nådde den nyrenoverade Olympiastadion i Aten. Han noterade 2.58.50 på den 40 km långa banan.
Segern mottogs med stort jubel av de 100 000 åskådare som kantade gatorna i Aten och som väntade vid målet.

AIMS – Association of International Marathons – uppmärksammar 2 500-årsjubileet av slaget vid Marathon med att ta fram en mnnesmedalj med etui, band och en folder om marathonlöpningens historia. Detta paket kan köpas vid Stockholm Marathons nummerlappsutdelning för 100 kr.

Här kan du läsa mer om 2 500-årsjubilet. På denna hemsida finns mycket intressant läsning om maratonlöpningens historia samt en unik video från det mycket uppmärksammade maratonloppet vid OS i London 1908.
På hemsida finns också information om hur du redan nu kan köpa medaljen. Priset är då 10 euro plus 3.30 euro i porto, totalt c:a 130 kr.
minnesmetalj
För att uppmärksamma att det är 2 500 år sedan slaget vid Marathon har AMIS tagit fram en minnesmedalj som ligger i ett etui. Tillsammans med medaljen kommer band till medaljen oh en folder som berättar om maratonlöpningens historiska. Texten är på engelska. Detta paket säljs för 100 kr vid Stockholm Marathons nummerlappsutdelning.


linner

Sture Linnér har gått


Sture Linnér, professor i grekiska språket och litteraturen, hedersledamot och grundare av den svenska Parthenonkommittén, författare till ett tjugotal volymer av grekisk kultur i vid mening, "från äldsta arkaisk tid över hellenismens metropoler och senantikens filosofer fram till Bysans patriarker och madonnor",
avled under torsdagen (25-03 -2010), 92 år gammal.

Länkar till information om hans biografi och författarskap:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sture_Linnér

Fem recensioner i SvD av Sture Linnérs böcker efter år 2000.

"Europas ungtid" (2002)

"Grekisk gryning”

"Från Alexander till Augustus" (2007)

"Ingen människa är en ö" (2007)

"Herodotos" (2008)